Masterji

V zadnjem letu je bilo veliko govora o novih FISomejitvah veleslalomskih smuči, ki jih smučarji uporabljajo na tekmah za svetovni in evropski pokal. Ne bom filozofiral o tem ali je bila to prava poteza FIS-a ali ne. Dejstvo je, da smuči z minimalnim radijem 35 metrov niso več užitek. Ne za tekmovalce in ne za nas, ostale smrtnike.

Ravno zaradi tega so proizvajalci smuči primorani iskati alternative, saj FIS smučka s tako velikim radijem ni več “prodajna”.

Bivši tekmovalci, amaterji in navdušeni smučarji, ki se občasno pomerijo na kakšnem tekmovanju, si želijo agresivno, živahno, torzijsko stabilno in zabavno smučko. Roko dam v ogenj, da noben od omenjenih ne obvlada smučke s 35 metrskim radijem. Žal tudi sam ne več. 🙂

Zadnji vikend smo z ekipo (Jure, Maro, Pavel) odpotovali v Cortino, kjer smo skupaj z Rossignol-om promovirali nov model smučke Master za sezono 13/14, ki ima vse zgoraj našteto, razen seveda 35m radija. 🙂 V Master smučki je tako Rossignolnašel (za moje pojme) vrhunsko alternativo. In nič ne lažem, če rečem, da so to ene najboljših smuči kar sem jih kdaj vozil.

Obstajajo tri različice. Vse so veleslalomske, med sabo pa se razlikujejo po dolžini in radiju. M18 175cm (18m radija), M21 180cm (21m radija) in M23 185cm (23m radija). Narejene so v Rossignolovem inštitutu, enako kot vse smuči za tekmovalce svetovnega in evropskega pokala. Seveda zaenkrat v limitirani seriji 1000 kom. Konstrukcija je popolnoma enaka kot pri world cup smučki, le da je krajša in ima manjši radij. Skratka, “really fun to ski with”.

Tako smo v Cortini d’Ampezzo organizirali Mater Cup weekend, kamor se je lahko prijavil vsak navdušen smučar iz Evrope. Imeli smo rezerviran svoj teren in veleslalomsko progo, ki jo je zakoličil naš dolgoletni vrhunski trener Pavel Grašič. Na razpolago pa je bilo 50 parov svežih masterc. Smučarji so se lahko primerjali s svojimi smučmi ali potestirali različne modele mastrc. Tisti malo bolj zagrizeni so se poskušali približat tudi času, ki ga je postavil Jure Košir. No, majster Jure ma še vedno nekaj smučarije v nogah :).  Res moram pohvalit najštevilčnejšo in hkrati najhitrejšo zasedbo, ki je seveda prišla iz Slovenije. Štirje od njih so bili nad smučmi Master tako navdušeni, da so jih kupili kar na terenu.

Obiskal nas je tudi domačin in velika smučarska legenda Kristian Ghedina. Tekmovalnost v njemu še kr vre, tako da je takoj izzval Jureta in ga premagal za par stotink. Domač teren pač 😀

Vikend smo zaključili z večerjo v Kristianovi restavraciji “5 torri” in sproščenim druženjem s še enim sotekmovalcem Kurtom Ladstaeterjem. Proga v Cortini pa je že pripravljena za naslednjo žensko tekmo svetovnega pokala. GO Maze and aMaze us again!

Leave a Comment