4 koraki za vztrajnost

Vztrajnost vas vedno pripelje do zastavljenega cilja

Ko razmišljam kaj vztrajnost za nas pomeni dnevno, vidim, da nas preizkuša praktično na vsakem koraku. Bodisi je to pri kuhanju, telovadenju ali prenašanju znanja na otroke. Dostikrat popustimo ali pa prenehamo zaradi tega, ker je to pač tisti trenutek najlažje.

Skoraj nikoli ali zelo redko pa pomislimo, kaj s tem, ko odnehamo pri določeni stvari naredimo sebi ali svojim otrokom na dolgi rok. Večkrat, ko bomo popustili ali odnehali, bolj bomo utrdili ne – vztrajnost. Najhuje pa je, da bomo enak vzorec prenesli tudi na svoje otroke. Taki ljudje ali otroci bodo zelo težko dosegali kakršnekoli cilje v življenju, saj bodo izgubili voljo že po prvem ali drugem neuspelem poskusu.

Sam prihajam iz generacije, ko na “srečo” še ni bilo toliko “motilnih dejavnikov”, kot jih imajo danes naši otroci. Ko sem si zadal nek cilj, na svetu ni bilo stvari, ki bi mi preprečila ali odvrnila od tega, da ta cilj ne dosežem. Vztrajnost je bila ključna pri vseh mojih vrnitvah na sneg zaradi poškodb (žal jih je bilo pre-veliko) in tudi pri tem, da sem se lahko vklopil v poslovni svet, čeprav nisem človek, ki bi za sabo imel veliko šolanja. Vztrajnost me je gnala k temu, da sem se in še vedno se učim novih stvari.

Kako po mojem mnenju lahko razvijamo vztrajnost?

Korak 1 – Želja po osvajanju cilja
Brez želje po določenemu cilju boste zelo težko razvijali vztrajnost. Razmislite kaj si v življenju želite. Postavite si kratkoročne in dolgoročne cilje. Recimo, danes je moj cilj, da spečem boljše pecivo kot prejšnjič. Ali pa, danes je moj cilj, da pretečem 2km več, kot prejšnjič. Ali pa, danes je moj cilj, da vzpodbujam otroka pri hoji in osvojitvi lokalnega hriba brez, da bi ob otrokovem jamranju izgubil živce.

Prepričan sem, da boste veseli in zadovoljni, ko boste začeli osvajati majhne cilje. In z njimi boste dobili voljo za doseganje večjih in tudi bolj dolgoročnih. Eden od ciljev, ki sem si jih pred leti zadal in ki ga izvjam še danes, je zgodnje jutranje vstajanje. 🙂 Več sem napisal tukaj.

Korak 2 – Ne razmišljaj in naredi!
Ljudje vse preveč razmišljamo in analiziramo. Po mojih izkušnjah, če nekaj ne naredim takoj, težko verjetno, da bom določeno stvar naredil kadarkoli. Ne dopustite si, da vaš negativni notranji glas preglasi pozitivnega. Predlagam vam, da se začnete malo bolj poslušati. Ko se vam bo naslednjič oglasil vaš “negativec” in rekel, pa dobro, kaj ti je tega treba, da vstajaš tako zgodaj in se greš matrat s telovadbo, ne bi bil raj še malo pod toplim koutrom?!

Takrat enostavno “presekajte” njegov govor s tem, da se začnete premikati. V tem primeru se enostavno takoj vstanite (niti slučanjo ne pomislite na snooze gumb na vašem telefonu), si obujte superge in pojdite tečt. Vesel bom, če mi boste kdaj napisali, kako se boste po tem počutili. 🙂

4 koraki za vztrajnost - Rene Mlekuž

Korak 3 – Zaščitite se pred negativnimi ljudmi ali komentarji
Ko si boste zadali nek cilj, pa naj bo še tako bizaren ali nedosegljiv, vedite, da se bo okoli vas našlo veliko negativnih ljudi, ki bodo s svojimi negativnimi komentarji tako ali drugače vplivali na vas. NIKAR se jim ne pustite in se držite začrtane poti. Taki ljudje se hranijo z negativo, sami pa nikdar ne dosežejo kakšnega odmevnega cilja. Raje komentirajo druge, kot pa da bi se sami lotili kakšnega cilja.

Predlagam vam, da razmislite kdo so ti ljudje, ki vam s svojo negativo “pijejo” vašo energijo in se raje obdajte z ljudmi, ki vas navdušujejo, polnijo s smehom in vas delajo boljše. Videli boste, da je v vesele in uspešne ljudi vztrajnost vgravirana.

Korak 4 – Vztrajajte, dokler ne dosežete cilja
Če imate težavo z večiji in dolgoročnejšimi, predlagam, da začnete z manjšimi. Tudi, če vam ne uspe prvič, drugič, petič… enostavno ne odnehajte! Najuspešnejši ljudje na svetu so pred njihovim uspehom mnogokrat “pogoreli”, oziroma neuspeli. Pa vseeno jih to ni odvrnilo od njihovega cilja.

Tukaj je nekaj takih:
Thomas Edison je izvedel 10.000 neuspelih poskusov za električno svetilko, na koncu mu je uspelo. Njegovi učitelji so mu nekoč rekli, da je tako neumen, da se ni sposoben naučiti ničesar.
Preden je J.K. Rowling napisala Harry Potterja, je bila brez ficka, ločena in v depresiji. Danes je ena najbogatejših žensk na svetu.
Michael Jordan je bil v srednji šoli izločen iz košarkarske ekipe. Njegov najbolj znani stavek: “V svoji karieri sem zgrešil več kot 9.000 košev, izgubil več kot 300 tekem, več kot 25 krat sem zgrešil odločilni met. Znova in znova in znova sem doživljal neuspehe. Ravno zato mi je uspelo!”

Ne ustrašite se neuspeha. Naj vam bo neuspeh samo stopnička navzgor k vašemu cilju, k vašemu uspehu!

2 thoughts on “4 koraki za vztrajnost”

Leave a Comment