4 razlogi za zgodnje vstajanje

Zakaj se odločiti za zgodnje vstajanje

Ko sem se pred 7. leti odločil za zgodnje vstajanje in tako imenovanemu 5am Club-u, to ni bil nek poseben plan ali načrt, enostavno sem čutil, da je čas za spremembo v mojem vsakdanu.

Zgodnje vstajanje pa iskreno ni najlažje. Vse pa se da, če se hoče. 😉 Tudi meni je bilo kar lep čas težko, ko se je budilka začela oglašati ob 5:00, pa čeprav sem zgodaj vstajal že celo smučarsko kariero. Priznam, da še vedno pride kakšen dan, ko se vprašam ali je tega treba ali ne. Valda, da ni treba! 🙂 Ker pa se po mojemu jutranjemu ritualu počutim res dobro, ta občutek prevlada in se brez analiziranja spravim iz postelje. Danes ob petih vstajam brez budilke, zbudim se skoraj do minute točno.

ČAS ZASE
Znanstvano je dokazano, da je naša glava zjutraj najbolj spočita in misli najbolj urejene. Zgodnja in prva ura je tako znana kot zlata ura. Če pa vstajate pozno, hitro pojeste zajtrk (ali ga sploh ne) in odhitite v službo, bo cel vaš dan temu primeren, se pravi hektičen. A ste si kdaj rekli, pismo, danes ne folgam, stvari me prehitevajo!? To je zato, ker ste si dan tako nastavili že zjutraj.

Popolnoma nekaj drugega je, če vstanete zgodaj, si vzamete čas zase, brez zunanjih motilcev kot so telefon, mejli, otroci ali kaj drugega. Žal živimo v takem času, ko je tempo nenormalen in tekom dneva enostavno ne najdemo več časa zase. Ko zvečer otroci končno zaspijo, tudi nam poidejo moči, da bi bi bili zmožni še kaj drugega, kot pa prevaliti se na kavč. Izjema je današnji čas, ko pišem tale blog, saj smo zaradi epidemije korna virusa mogoče malo bolj umirjeni in več doma.

GIBANJE
Če skozi dan ne najdete čas za telesno aktivnost, je to še ena priložnost, da vključite gibanje v svoj urnik. Ne bom pisal o tem kako je gibanje pomembno za vaše zdravje, bom pa napisal kako gibanje vpliva na vaše počutje. Ko zjutraj vstanete, je nivo vašega kortizola (stresni hromon) na navišji točki. Ko z jutranjo telovadbo, treningom zaženete svoje srce na višje obrate, nivo stresnega hormona zmanjšate. Za razliko od tega, kar sem že zgoraj zapisal, ko vstanete zadnji trenutek in se vam samo še mudi… Takrat držite nivo vašega stresnega hormona cel dan na visokem nivoju. In če to ponavljate vsak dan, potem veste kam to vodi.

Če pa potelovadimo, naredimo trening vsaj 20 minut, potem se v nas sproži živčni prenašalec, ki se imenuje dopamin in ta deluje tako, da se počutite živahno, zadovoljno, srečno. Vspodbuja tudi delovanje vaših možganov. Zadovoljni ste sami s sabo, ker ste naredili nekaj za svoje telo in dušo. To pa je najboljša popotnica za vaš dan.

Zgodnje vstajanje - trening
Jutranji trening

OSEBNI RAZVOJ
Ko ste nivo kortizola že spravili na nižji nivo in z gibanjem spodbudili dopamin, je idealen čas za vaš osebni razvoj. Ni človeka na tem svetu, ki ne bi imel kaj izboljšati na sebi. Jaz recimo vsako jutro meditiram in berem vsaj eno uro. V preteklosti nikoli nisem bil tisti, ki požira knjige. Zadnja leta pa se je to spremenilo in ko se bližam koncu knjige, že iščem drugo. 🙂 Vsaka knjiga pusti nekaj v meni in verjamem, da sem zaradi stvari, ki jih preberem tudi boljši človek. Poskusite in videli boste, da postajate magnet za nova znanja.

BOLJŠI DAN
Zgodnje vstajanje vam bo dalo podaljšek dneva, v katerem boste vsak dan dolček po delček nadgrajevali samega sebe. V miru se boste lahko pripravili in splanirali dan pred sabo in verjemite mi, da bo vaš dan dosti boljši. Manj se vam bo mudilo, službene naloge boste lažje reševali, do sodelavcev boste bolj prijazni, na cesti bolj umirjeni in doma dosti bolj potrpežljivi z otroci in partnerji.

Odločitev je vaša. Če pa se odločite za zgodnje vstajanje, potem vam predlagam, da pri tem vstrajate vsaj nekaj časa. Saj veste, nič se ne spremeni iz danes na jutri. Študije dokazujejo, da je potrebnih minimalno 60 dni za uvedbo nove navade. Po domače rečeno, da vam pride v kri.

Še nekaj vam predlagam, če se odločite za zgodnje vstajanje. Ko zazvoni budilka, vstanite brez razmišljanja in analiziranja TAKOJ! Le tako vam bo uspelo. Na snooze button niti pomislite ne! 😉

Srečno! 🙂

2 thoughts on “4 razlogi za zgodnje vstajanje”

Leave a Comment