Reka Zrmanja in Winnetou

Ko sem letos iskal mesto za dopust, nisem imel posebnih želja za lokacijo. Edina prioriteta mi je bila, da je apartma blizu morja. Ker pa sem bil z iskanjem dosti pozen, apartmajev, ki bi bili prosti, ni bilo dosti. Potem pa… Maslenica in reka Zrmanja bi lahko bila dobra destinacija.

Na Biseri Jadrana sem našel krasen apartma, s svojo teraso. Kje? Maslenica pri Zadru. Nisem prav dosti okleval, saj je bilo morje le 10 korakov odaljeno od terase, pa še cena je bila ugodna.

O Maslenici nisem vedel dosti, razen to, da smo pred leti s smučarsko ekipo kolesarili preko Masleničkega mosta. 🙂 Zato od kraja nisem prav veliko pričakoval. Bistvo mi je bilo, da se spočijem in da se za na plažo ne rabim prevažati z avtom.

Že prvi stik z lastnikom hiše, v kateri je cca. 8 apartmajev, mi je dal občutek, da bo bivanje tukaj dobro. Z nevsiljeno prijaznostjo, nama je razkazal moderno opremljen in zelo čist apartma in okolico hiše. Zraven imajo svoj ogromen vrt z zelenjavo, ki ga obdajajo drevesa s figami. Oboje nama je dnevno nosil sveže nabrano, tako, da nama sadja in zelenjave sploh ni bilo potrebno kupovati v trgovini.

Ker pa sem po naravi tak, da več kot dan ali dva ne morem biti pri miru, sva s punco začela raziskovati Maslenico in okoliške kraje. Bila sva prijetno presenečena nad lepotami, ki sva jih našla. Vse pa se je vrtelo okoli Winnetou-ja, saj so tam med leti 1962-1968 snemali njegov film, rdeča nit pa je bila reka Zrmanja.

Cca. 10 min iz Maslenice se nahaja kanjon reke Zrmanje. Iz glavne ceste v kraju Jasenice, se lahko proti kanjonu spustite na veliko razglednih točk, ki vam bodo vzele sapo. Najbolj znana je Pariževačka glavica.

Iz Maslenice se lepo vidijo posebno oblikovane gore, imenovane Tulove grede. Do Tulovih gred, oziroma do vznožja se lahko z lahkoto, sicer po makedamu pripeljete z avtom, cca. 30 min iz Maslenice. Od tam pa se v cca. 15 minutah lahko peš dvignete še do mesta, kjer se vam odpre lep razgled na morje v smeri Zadra.

Kudin most, v kanjonu reke Krupe sva našla po zaslugi bloga Tomaža Gorca, kjer lepo opiše sam kraj, posnel pa je tudi krasen video, ki si ga lahko pogledate tukaj.

Legenda o Kudinem mostu pravi, da je most, ki je dolg 109m in 1,5m širok, zgradil zaljubljeni deček iz Kude, da bi lahko prišel na drugo stran in zaprosil svojo izvoljenko. 🙂

Prav tako sem si iz Tomaževega bloga izposodil koordinate za izhodiščno točko Kudinega mostu in kanjon reke Krupe. Na tej točki 44.193730, 15.844029 lahko parkirate avto in se po označeni poti spustite v kanjon do omenjenega mostu. Most je svojevrstne oblike, saj je grajen iz srednje velikih kamnov, zaradi česar je hoja težavna. Na drugi strani mostu je mesto, kjer se lahko brez težav skopate in zaplavate v tolmun. Na spodnji strani pa si lahko ogledate malo večji slap.

Ker obožujem morsko hrano in ker sam nisem ribič, sem se spet pri lastniku apartmaja pozanimal, kje je kakšna dobra “oštarija” z morskimi dobrotami. In reče: “Znam ja pravu misto! Samo ti reci jedan dan prije, pa ču ti ja rezervirati!” 🙂

In sva šla v Konobo Pece, v Vinjerac-u, 10 min vožnje iz Maslenice. Priporočam vsakemu, ki ima rad dobro morsko hrano. Konoba ima lepo zunanjo teraso s pogledom na morje, osebje pa kot povsod v Dalmaciji zelo prijazno.

Reka Zrmanja pa skriva še en biser, tako sva se predzanji dan dopusta odpravila še do kampa Muškovci Zrmanja. Vožnja iz Maslenice je trajala le dobre pol ure in ko sva že mislila, da sva zašla, se nama je odprl raj. Na desni strani reke stojijo nove, zelo lične počitniške hišice, na levi strani pa zelo čist, s travo poraščen avto kamp. Voda je kristalno čista, modro zelenkaste barve in kar kliče za kopanje. Iz vseh strani pa tečejo mini brzice.

Če boste kdaj na teh koncih, vam toplo priporočam, da si ogledate vsaj nekaj od zgoraj omenjenih krajev. 😉

Mejte se lepo! 🙂

Leave a Comment