Kako narediti spletno stran v 3 korakih

Navodila kako narediti spletno stran

V današnjih časih si življenja brez interneta skoraj ne znamo več predstavljati. Poslovanja brez spletne strani pa še toliko manj. Skoraj da ni več podjetnika, ki ne bi imel svoje spletne strani. Pa ni pomembno ali govorimo o najmanjšem gostincu, cvetličarju, maserju ali večjemu podjetju. V spodnjem zapisu vam pokažem, kako narediti spletno stran enostavno v 3 korakih.

Korak 1 – Registracija in gostovanje domene
Ne zamerite mi, če bom spodaj nevedel stvari, ki se vam zdijo povsem domače. Prepričan pa sem, da bodo še kako pomagale začetnikom, ki se šele spogledujejo s svojo prvo spletno stranjo.

Kaj je domena?
Domena je ime spletnega mesta (primer: http://ime.priimek.com ali http://imevasegapodjetja.com ) po katerem vas uporabniki najdejo na svetovnem spletu (internetu) in dostopijo do vaše spletne strani. Domeno si lahko izmislite in izberete sami, seveda, če ime še ni zasedeno. Če je ime, ki si ga želite še prosto, lahko preverite tukaj. Najbolj znane in kredibilne končnice domen so .com .net .org . Seveda pa obstaja še ogromno drugih končnic, kot so .si .eu .info .me in ostale.

 

Preveri prosto domeno

Če gre, vam predlagam, da si izberete končnico .com , ki je, kot sem že dejal najbolj prepoznavna. Ne izbirajte si predolgega in preveč zakompliciranega imena. Izogibajte se tudi vezajem ( – ), če je to le mogoče.

Pri izbiri imena pomislite čemu bo namenjena vaša spletna stran. Recimo, če se ukvarjate s trgovino, ki ponuja kolesarske produkte, bi se vaša domena lahko imenovala nekaj takega mojekolo.si ali vsezakolo.com . Vaše ime domene naj bo povezano z vašo nišo, oziroma s storitvijo ali produkti, ki jih boste ponujali naspletni strani.

Če nimate prave ideje, si lahko pomagate z brezplačnim orodjem OneClickName, kjer vstavite nekaj vaših podatkov in predlagalo vam bo različna imena domen.

Ko najdete ustrezno ime, ukrepajte hitro in registrirajte domeno! Lahko se zgodi, da domena naslednji dan ne bo več prosta.

Kaj je gostovanje?
Vsaka domena pa potrebuje tudi gostovanje. Gostovanje domene je najem prostora na spletnem strežniku, ki domeni omogoča 24h delovanje in dostop do svetovnega spleta. Brez gostovanja domena ni “živa”. Kot recimo avto brez goriva.

Sam imam 3 domene. Prva je ta, na kateri berete moj blog renemlekuz.com , druga je reklamnisotori.si in tretja flux.si . Vse moje domene že skoraj 10 let gostujejo na NEOSERV, kjer lahko uredite tako registracijo domene, kot tudi gostovanje. Lahko rečem, da so zelo profesionalni in pa predvsem zelo odzivni 24/7. Pri gostovanju lahko izbirate med različnimi paketi glede na vaš budget ali dejavnost.

Korak 2 – Namestitev WordPress-a
Naslednji korak je namestitev WordPress-a, kar je ključno, da vam pokažem kako narediti spletno stran. Ko boste registrirali domeno in zakupili paket gostovanja, boste dobili dostop do cpanel-a (nadzorna plošča s katero upravljate z vašim paketom gostovanja), kjer boste namestili WordPress.

cpanel nadzorna plošča

 

cpanel nadzorna plošča

Kaj je WordPress?
Verjamem, da vas večina ve kaj WordPress je, ampak vseeno. WordPress je ena najbolj znanih svetovnih platorm za ustvarjanje in oblikovanje spletnih strani, spletnih trgovin in blogov. Trenutno WP poganja “od oka” četrtino spletnih strani na svetovnem spletu. Noro ne?! 🙂

Pa nadaljujmo. Ko boste vstopili v vaš cpanel, se pomaknite čisto na dno, kjer boste videli vrstico z WordPress logotipom. Kliknite na logotip on odprla se vam bo Softaculus stran za namestitev (Install) WordPress-a.

Wordpress namestitev

Kliknite na Install.
In SLEDITE NASLEDNJIM KORAKOM

Ko bo namestitev končana, boste na mail, katerega ste vpisali, dobili potrditev in podatke za dostop do WordPress-a. Po navadi je dostop nekaj takšnega imevasedomene.com/wp-admin

Tukaj vpišete vaše uporabniško ime in geslo in prišli boste na takšno stran (nadzorna plošča WordPress-a). Potem kliknite na Visit Site in pokazala se vam bo prva vaša spletna stran. TADAAAAA!! 🙂 To je vsa umetnost. Zdaj ostane samo še “lepotno” urejanje spletne strani (dodajanje vsebin, logotipa, ipd.).

Wordpress nadzorna plošča

Prva spletna stran WordPress

Video tutorial kako namestiti WordPress si lahko pogledate tukaj.

Korak 3 – Oblikovanje spletne strani
Pod oblikovanje spada:
– dodajanje logotipa (kako se doda logotip bom posnel YouTube video)
– dodajanje meni-ja (podstrani – page-ov, kot so recimo produkti, o podjetju, kontakt itd., tudi za kreiranje meni-ja bom posnel video)
– dodajanje vsebine (tekst, slike,…)
– optimizacija spletne strani ali SEO (predlagam pa, da vam optimizacijo uredi nekdo, ki to obvlada) 

TAKO! Imamo/imate svojo prvo spletno stran! ????

Leave a Comment